انجیر از نگاه طب سنتی | طب ایرانی

همشهری آنلاین: درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورای مدیترانه س و از اونجا به عربستان، سوریه و فلسطین اشغالی برده شده. انجیر درختیه با برگای زرد و پنجه ای و به رنگ سبز خاکستری که بلندی اون تا شش متر می رسه و به دلیل نبود مقاومت در مقابل سرمای شدید، در مناطق معتدله و گرمسیر کشت می شه. درخت انجیر معمولاً از سال چهارم شروع به میوه دادن می کنه و تا سن بیست سالگی میوه میده.

ارزش غذایی انجیر

انجیر، قند زیادی داره. ۵۰ درصد انجیر خشک رو قند تشکیل میده. هم اینکه منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامینای C, B, A هستش. انجیر منبع غنی فیبر غذایی هستش. لیگنین یه نوع فیبر غذایی غیر محلوله که به مقدار زیاد در انجیر هست و نقش کلی ای در جلوگیری و رفع یبوست داره.

خواص انجیر

* میشه از انجیر در درمان شکلای جور واجور یبوست استفاده کرد و از مشکلات جانبی مسهلا مثل اختلاف مزاجی، وابستگی، تحریک شدید روده، گشادی کولون، دل پیچه و استفراغ در امان بود. هم اینکه یکی از ویژگیای مثبت این میوه نداشتن منع مصرف در دوران بارداری یا شیردهی و قابل استفاده بودن واسه تموم سنینه. انجیر تازه واسه رفع شکلای جور واجور یبوست سودمنده، مخصوصا اگه مریض علاوه بر یبوست دچار کم خونی باشه یا در دوره نقاهت مریضی به سر ببره یا قصد اصلاح وزن داشته باشه.

توضیح اینکه فرد لاغر گرفتار به یبوست، باید تعدادی انجیر رو به عنوان یه میان وعده اضافه، به غذای اصلی اضافه کنه و فرد چاق دچار یبوست باید انجیر رو به عنوان یه وعده غذا ً صبحونه مصرف کنه. در فصولی که انجیر تازه در دسترس نیس، میشه از انجیر خشک خیسانده در آب یا گلاب یا پخته شده در شیر بهره برد.

* از انجیر میشه در رژیمای غذایی خاص مثل رژیم کم چربی، کم سدیم، پرفیبر، کاهش وزن، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کرد.

انجیر خشک تشنگی آوره. اگه با خاراگوش(افسنطین) باشه داروی استسقاءه. خوردن شربت انجیر به نفع معده س و اشتهای خوراک رو کم کنه

* انجیر تازه از میوه هاییه که حکما اونو بسیار به غذای مطلق نزدیک دونسته ان و این به این مفهومه که از خوردن اون خون خوب با کیفیت معتدل ایجاد میشه.

* در مورد انجیر این نکته هم جالبه بدونین که میل دهنده مواد زائد به سمت پوسته یعنی باعث دفع اونا از راه پوست می شه. این ویژگی از دو جهت مهمه یکی اینکه افراد دچار بثورات پوستی شدید (جوش) ممکنه با خوردن اون دچار شدید شدن بثورات شن و دیگه اینکه یکی از بهترین گزینه های درمانی واسه افراد دچار سوء مزاج بلغمی است چون که از نظر بعضیا از حکما بهترین راه واسه دفع سموم بلغمی راه پوستیه.

* حکما واسه انجیر خاصیت نضج و اسهال مواد بلغمی یعنی آماده سازی اونا واسه دفع و هم دفع اونا قائل شدن. یعنی انجیر یکی از بهترین گزینه ها واسه افراد چاق غیرگوشتی مخصوصا خانومای چاقه.

* در روایت جور واجور هم در مورد انجیر منافعی ذکر کردن از جمله ذکر کردن افزایش دهنده قوای جنسی، موثر در درمان بواسیر و نِقرِس و سردیِ مزاج و بوی بد دهن است هم اینکه گفته شده که خوردن انجیر، انسدادها رو نرم می کنه و واسه بادهای قولنج، سودمنده. باحال اینکه در روایات یادآور شده که در روز، از اون فراوون بخورین و در شب در خوردن اون زیاده روی نکنین.

* انجیر تازه مقوی مغز و کبد، رفع کننده انسداد در کبد و طحال بوده و واسه درمان بواسیر خوبه. در افراد با مزاج سرد که گرفتار به دردهای مفاصل و یا مریضی مجاری ادراری هستن به درد بخور هستش.

* مصلح انجیر، انیسون، ریواس و شربت بالنگه.

انجیر در نگاه ابوعلی سینا

* انجیر تر کمی گرم و بسیار تر و آبکیه و کمتر، فایده دارویی داره. انجیر نارسیده زداینده و سردی بخشه. اما شیرش اینجور نیس. انجیر خشک در اول گرم و در آخر لطیفه.

* اگه انجیر خشک و برگش رو با بیخ مازریون مشکی بپزن درمان گری چهارپایانه.

* افشره و برگ انجیر بسیار گرمکن و زداینده و بسیار نرم کننده س و گندیدها رو به طرف پوست می راند و دلیل عرق کردن می شه و به همین علّته که خوردن انجیر مایه آرامش گرمی بدن می شه. انجیر خشک هم مواد رو به خارج می راند و دلیل عرق کردن شه.

* شیر انجیر خون گداخته رو بند آرد و خون بند اومده رو می گدازد.

* غذایی که از انجیر حاصل آید هرچند که به پرمایگی غذای گوشت و حبوب نمی رسه اما از مواد غذایی هر میوه ای پرمایه تره.

* انجیر نارسیده رو بر پوست مالند یا ضماد بذارن در درمان خالا، زگیلا و زگیل مانندها خوبه.

* خوردن انجیر و برگ انجیر، رنگ پریده به دلیل مریضیا رو سرحال آرد. داروی ورم گرم و سسته. دمل رو میرسونه و مخصوصا اگه با زنبق و نَطرون یا با آهک و پوست انار باشه داروی کژدمهه.

* شیر دیوانجیر ورم خیلی سخت رو نرم کنه. داروی خنازیر و ورم ماهیچه س. دیوانجیر، افشره برگش، شیرش بر پوست مالند، ترکای به وجود اومده به وسیله سرما رو خوب می کنه و اگه با موم و روغن گُل باشه چه بهتر.

* انجیر یا دیوانجیر رو با آرد جو بپزن و ضماد کنن ورم سخت رو نرم کنه. انجیر نارسیده رو بر بهک گذارن یا بر دمل بذارن خوبه که دمل رو میرسونه و بهک رو می زداید.

* انجیر رو آب پز کنن و در گلو گردونن (غرغره)، ورم گلو رو نابود کنه.

* انجیر پخته و پوست انار داروی ورم بناگوشه.

* افشره برگ انجیر قَرحه آوره. آب پز انجیر رو با کف خردل بر خارش مالند خوبه. شیر دیوانجیر زخما رو به هم آرد و می چسبوند.

* انجیر نارسیده و برگ انجیر و برگ خشخاش رو با هم ضماد کنن و بر پوست استخون بذارن نافعه.

* انجیر تر و خشک از صرع خوبه.

* آب پز انجیر با کف خردل مخلوط کنن و در گوش چکانند صداهای گوش رو می خوابوند.

* افشره شاخه انجیر قبل اینکه برگ از اون سربرزند یا شیر انجیر رو بر دندون کرم خورده بذارن سودمنده.
انجیر خشک

* شیر انجیر مخلوط با عسل در مداوای تیرگی چشم مرطوب، اول آب به چشم اومدن، کلفت شدن طبقات چشم خوبه. ماساژ دادن پلک چشم با برگ انجیر زبری و گری پلک رو نابود می کنه.

* انجیر تر و خشک زبری گلو رو نابود می کنه و با سینه و قصبه الریه سازگارند.

* شراب (شربت) انجیر شیر پستون رو ریزش دهد. سرفه طولانی رو درمانه و در مداوای ورم شش و نازک نی خوبه.

* اگه انجیر رو با آبکامه خورند زائدهای معده رو تنقیه کنه و حالت تشنگی که از بلغم شور ناشی باشه از بین میره. انجیر خشک تشنگی آوره. اگه با خاراگوش(افسنطین) باشه داروی استسقاءه. خوردن شربت انجیر به نفع معده س و اشتهای خوراک رو کم کنه.

* انجیر تر، ملین و کمی مسهله و مخصوصا اگه با بادام کوبیده خورند مسهلی ملایمه و سفتی زِهدان رو نرم کنه.

* شیرش رو بر نیش زده کژدم و رتیل مالند خوبه. انجیر نارسیده یا برگ سبز انجیر رو برگزیده سگ هار بذارن خوبه. ضمادش که با گاودانه باشه پادزهر دندون راسوه.

جمع آوری سلامت اکاایران

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *